2011. október 11., kedd

Prinsessakakku, avagy a hercegnő tortája

Ígérem, nem megyek át főzős blogba, de kérdeztétek a receptet, így most leírom. Bármilyen bonyolultnak tűnik is ez a torta, nagyon-nagyon nem az. Én totál béna vagyok a konyhában, és hacsak tehetem, a közelébe sem megyek, szóval elhihetitek, ha én mondom, hogy pofonegyszerű! Nem hiszem, hogy van, aki ezt ne tudná megcsinálni. Mondjuk, az egyedüli akadály a spéci alapanyagokban lehet, de talán megoldható.

A (fi.) Prinsessakakku eredetileg svéd sütemény, de egész Skandináviában elterjedt és nagyon kedvelt. A svédeknél még napja is van! A tortát Jenny Åkerström találta ki, aki Károly herceg 3 lányának volt a tanára. A hercegnők tanulmányaik mellett főzni is tanultak, és állítólag ez volt a kedvencük, innen a süti neve. Bár hagyományosan zöld marcipán fedi a tortát, esetleg rózsaszín, de színe az alkalom szerint változtatható, ezért lett nálam most fehér.


Találtam egy blogot, ahol a története mellett egy svéd cukrász megmutatja, náluk hogyan készül a torta. Nos, az én receptem szerint az összeállítás nem ilyen, de ti választhattok, melyik a jobb. (Itt megnézhetitek a blogot - angol nyelvű.)

TÉSZTA
4 tojás
1,5 dl cukor
1,5 dl liszt
0,5 dl burgonyakeményítő*
1 TK sütőpor
---------------
1 dl víz és 0,5 dl citromlé a kész tortalapok nedvesítéséhez

MÁLNÁS TÖLTELÉK
0,5 dl víz
0,75 dl cukor
400 g fagyasztott málna
---------------
0,5 dl víz + 2 EK burgonyakeményítő* a sűrítéshez
Megjegyzés: ha valakinek van otthon spéci málnadzsemje, akkor az használhatja azt is. Olyan sűrűnek kell lennie, hogy ne folyjon szét a tortalapok között.

TÚRÓS TÖLTELÉK
2 dl habtejszín
250 g túró (rahka)**
0,5 dl cukor
1 TK vaníliás cukor

250 g zöld marcipán
porcukor a nyújtáshoz

* burgonyakeményítő: itt ezt szinte minden sütibe beleteszik; jó állaga lesz tőle a sütiknek, nem esnek össze. Nem azonos a kukoricakeményítővel, abból kevesebb kell (blogokon úgy láttam 3:2 arányban lehet belepakolni.)
** a finn túró (rahka): krémes állagú, nem darabos. Ha magyar túróból készítitek, talán érdemes tejföllel simára keverni, majd átpaszírozni v. turmixolni. Mi egyszer a Lidl-ben vettünk valami szlovák túrót, amit kis vödörben lehetett kapni, és az teljesen olyan állagú volt, mint a rahka.

ELŐKÉSZÍTÉS
ALAP:
1. cukrot és tojást szép sárgára és habosra verni
2. hozzáadni a többi hozzávalót
3. beleönteni egy 24cm átmérőjű kivajazott, kilisztezett kerek formába, és 175 fokon 30 percig sütni (Figyelem! Ha nagyobb formát használsz, csinálj nagyobb mennyiségű tésztát, különben nem fogod tudni 3-4 részre vágni!)
4. ha kihűlt, vízszintesen 4 részre szelni és a citromos vízzel picit meglocsolni (ha nem jön ki a 4 réteg, szeld nyugodtan 3 felé :))

MÁLNÁS KRÉM
1. a vizet, cukrot, fagyott málnát összekeverni egy lábosban és kiforralni
2. a vizet a burgonyakeményítővel kikeverni, amíg teljesen fel nem oldódik, majd a málnához önteni, és rottyanni hagyni --> lehet látni, ahogy gyorsan besűrűsödik, zselés állagú lesz
3. kihűteni

TÚRÓKRÉM
1. tejszínt keményre verni
2. hozzáadni a túrót és a cukrot, és jól kikeverni

ÖSSZEÁLLÍTÁS
1. Nyújtsuk ki a marcipánt kb. 30 cm átmérőjűre. (Porcukrot használva nem ragad le.)
2. Vágjunk le egy nagy darab folpackot, tegyük rá a marcipánt, majd fóliástul tegyük egy 3-3,5 literes tálba, azzal béleljük ki. (Én a Tupperware kelesztőtálat használom erre, pont jó a mérete.)
3. Tegyünk egy tortalapot a marcipánra -- érdemes egy középső lapot választani, azt könnyebben hajtogatjuk, mint a megsült alját vagy tetejét.
4. Most jön egyharmad rész málna, egyharmad rész tejszínes túró, majd ezt ismételjük még kétszer. A 4 tortalap közé 3 rétegnyi töltelék kerül. Minden réteg málnás és túrós tölteléket is tartalmaz!!!
5. Az utolsó lapot rátéve, ráhajtjuk a marcipán kilógó részeit, és 3-4 órára hűtőbe tesszük.

Megjegyzés: Ne tedd a marcipánnal bevont tortát több mint 4 órára hűtőbe, mert felpuhul és "megolvad" a marcipán. Jó, ha nem marad a tortából másnapra, mert tényleg elég "lötyi" úgy már.
Ha nem a szülinap napján akarsz szórakozni vele, és már előző nap meg akarod csinálni, javaslom, ne kugliformát válassz, hanem csinálj inkább rendes tortát. Azt meg lehet csinálni csatos tortaformában -- ott összeállítod a lapokat a krémekkel, majd hűtőbe teszed. Másnap le lehet csatolni a megszilárdult tortáról a formát, és rányújtani a marcipánt. Én is így csináltam.

Remélem, ti is megcsináljátok majd! Karácsonyra pl. nagyon extra süti. Biztos, mindenkinek leesik az álla tőle. Nagyon könnyű, nem krémes, nem édes süti. A cukor mennyiségét nyugodtan csökkentsétek, de nem lesz édes, ezt tanúsíthatom.

Jó sütögetést!

7 megjegyzés:

Ányi írta...

Köszi, Janka, éki szeretném én is próbálni! :) Remélem, lesz rá módom!

DAnett írta...

Wowww!! Janka, fantasztikus lett a tortád, nagyon inspiráló :) és köszi a receptet is! Mindenképp megcsinálom én is.

Minyu írta...

Húúú, ez nagyon jól hangzik! Imádom a gyümölcsös-túrós sütiket, pont azért, mert nem gejl édes. Köszi a receptet!

Névtelen írta...

Janka, köszi hogy megosztottad velünk ezt a receptet!
A Te tortád nekem sokkal jobban tetszik kivitelezésre mint ez a sima zöld....:D
Szerintem Fanni szülinapjára én a Te liftelt tortádat liftelem :D :D :D

Szilvi írta...

Már tegnap is csurgattam a nyálam a gyönyörűséges tortád láttán. Köszi a recit és utólag is Boldog születésnapot kívánok!

Noé írta...

Még egyszer köszönöm a receptet! Már előre izgulok, hogy hogy fog sikerülni. A marcipántól félek igazán - még soha nem próbáltam. A csíkos szalagnak mi a trükkje??

{Hana} írta...

Aztaa, klasszul hangzik, és tényleg nem bonyolult! Na, a jövő évi málnaérésre bejegyeztem magamnak! :D Köszi a receptet!!