2009. július 12., vasárnap

A fotókönyvkészítés rejtelmei :)

Mielőtt belekezdek a technikai részletek és tapasztalatok elemzésébe, hatalmas köszönetemet szeretném kifejezni Krisssznek, aki birkatürelemmel viselte okosabbnál okosabb kérdéseimet a könyv készítése során. Mindemellett cewés oldala hihetetlen segítséget nyújtott. Szóval: KÖSZÖNÖM KRISSSZ!!!

A félreértések elkerülése végett tisztázni kell, hogy fotókönyvet két módon rendelhettek meg:
1. A CEWE hivatalos oldalán - ahol most a júl. 31-ig interneten leadott, fotópapírra nyomatott rendelésekre 3000 Ft kedvezményt adnak. Az ily módon rendelt fotókönyvet a kijelölt boltokban lehet átvenni. A program segítségével megkeresheted a számodra legközelebbi átvevőhelyet.

2. Egyes boltok, pl. Rossmann, DM, Müller, stb. szintén felvesznek rendeléseket (interneten keresztül és boltban egyaránt), amiket szintén a CEWE készít el, de itt a boltok külön szervezhetnek akciókat, és a CEWE hivatalos akciói a boltokat nem érintik!

A lényeg, hogy ahol meg akarod rendelni a fotókönyvet, annak a boltnak a honlapjáról kell letölteni a rendelőszoftvert!!! (Alapvetően biztos nem mások, de egyes dolgokban eltérhetnek -- pl. átvevőhely, kedvezmények.)

Most pedig kezdjük az alapadatokkal:
-- A fotókönyvet 26-99 oldal terjedelemben lehet elkészíteni. Az alapár a 26 oldalas könyvre vonatkozik, onnantól minden +8 oldalért felárat számítanak fel.
-- A könyv 4 formátumban készülhet:
1. fotófüzet (mint azok a bizonyos kozmetikai rendelős katalógusok)
2. puhafedelű könyv (Sabee készített ilyet, nála lehet érdeklődni)
3. vászonkötéses könyv (ált. egy kép és egy cím rátételére van lehetőség)
4. keménykötéses könyv (ilyen az enyém is -- a borítót is lehet külön szerkeszteni)
-- A könyvet a programban is meg lehet szerkeszteni, de scrappereknek ajánlott külön szerkesztőprogival megcsinálni az egészet, végül pedig feltölteni. Így olyan elemekkel dolgozunk, amilyenekkel szeretnénk, és úgy, ahogy megszoktuk :)

Tapasztalatok és tanácsok:
1. Először is látogassunk el Krisssz honlapjára, hogy az alapokat elsajátítsuk. Majd töltsük le a sablonjait, amiket a különböző formátumú fotókönyvekhez készített. Ezek segítenek abban, hogy a könyvünk méreteivel tisztában legyünk, és azzal, hova nem szabad már elemeket pakolni.
2. Nyissuk meg a sablont, és készítsünk oldalt a szokásos módon.
3. Ha az összes oldalunk kész van, borítóval együtt, töltsük le a legújabb fotókönyvkészítő programot a választott üzlet honlapjáról, és pakoljuk be a scrapoldalakat a programba.

Ha megnyitjuk a progit, a bal oldalon kiválaszthatjuk a könyvtárat, ahol az oldalaink találhatók (természetesen érdemes egyetlen külön könyvtárba pakolni ezeket). A fotókönyv megfelelő oldalára kattintsunk, hogy aktív legyen, majd azt a scrapoldalt, amit oda szánunk, tegyük aktívvá a bal oldalon, és jobb egérgombbal kattintva jelöljük meg a "beállítás háttérnek mindkét oldalra" (vagy vmi hasonló) menüpontot. (Természetesen, az első és utolsó lapnál értelemszerűen a "beállítás háttérnek jobb/bal oldalra" menüt kell választani.) A borítót is hasonlóképpen szerkesztjük Krisssz sablonja segítségével, majd betesszük a könyvmintánkba.

4. Ha megtöltöttük a mintánkat, jöhet a rendelés. A jobb alsó sarokban találjátok a rendelés gombot. Ha oda rákattintotok, egy hosszadalmas procedúra következik. Legalábbis nekem az volt. Bár lehet, hogy csak amiatt, hogy éppen aznap javítgatták a főoldalt, így többször is neki kellett futnom a rendelésnek, mire kész lett. Ha ezt a kedvezményt ki akarjátok használni, lesz az elején egy kis rubrika a kuponkódnak. Jól írjátok be!!! Csupa nagybetűkkel!!!
A rendelés során mindent be lehet állítani, azt is, hova kéritek az átvételt. Arra viszont mindenképpen számítsatok, hogy a rendelés leadása és a kézhezvétel között 10 MUNKANAP is eltelhet. Nekem bőven el is telt :P Emiatt nem is láttam élőben az elkészült könyvet :(

Ha bármi kérdésetek van, nyugodtan szóljatok!
XOXO

1 megjegyzés:

Kriszta (hozak) írta...

Köszi, hogy megosztottad a tapasztalataidat.