2012. október 19., péntek

Füst és csont leánya

Már mindenhol láthattátok, hogy egy nagyszabású kihívást hosztolhat a Scrapbook.hu. A Kossuth Kiadóval közös verseny apropója Laini Taylor Füst és csont leánya c. regényének magyarországi megjelenése. Bár a könyvet a fantasy témakörébe sorolják, a kihívást nem csak e műfaj határai között lehet (és kell) értelmezni. Mivel én gyorsan megvettem a művet, hogy lássam, miről is van szó + imádom a fantasy-t, így az olvasmányélményemről készítettem oldalt, sima "jankás" stílusban. :-) Egyébként a műfaj kedvelőinek szeretettel ajánlom, mert egész izgalmas és lendületes regényről van szó, amiben igencsak megkérdőjeleződnek a berögzült ideák és értékrendek. Az írónő a feje tetejére állít egy egész világot, és már nagyon kiváncsi vagyok, hogy végződik a trilógiának szánt mese.

Megmutatom, mit készítettem -- legalábbis egy kis kukucskát belőle. Inspirációnak szánom, hogy lássátok, mennyifélét lehet alkotni. A könyvből az ultramarin-türkiz színt vettem alapul, mert Karou hajszínét szimbolizálja. Aztán van rajta fekete toll egy angyal szárnyából, egy mitológiai alak (netes clip art), meg egy nagyon klassz idézet, ami tökéletesen leképezi az élményemet a könyvről. Renitens módon nem a regényből választottam idézetet -- de hogy is tudtam volna, ha egyszer valami metaszöveget kellett találnom, ami az olvasásra magára reflektál. Remélem, nem lesz kizáró ok! :-)

"Nem baj, ha ez nem valóság, nem baj egyáltalán, csak hadd álmodjam. 
Maradnék még: amíg átitat és új életre kelt a különös varázslat. 
Mintha visszataláltam volna a lelkem sarkában gubbasztó, 
édes mesével találkozó lényhez, s mintha 
egymásba vesztünk, eggyé olvadtunk volna." 

- Vavyan Fable -
Szeretnék megosztani veletek pár idézetet, amit a könyhöz kerestem. Hangulatukban, mondanivalójukban valamiért a regényhez kötöttem őket. Talán így könnyebb témát találni. Jó lenne, ha minél többen jönnétek, hiszen kivételes lehetőséget ajánlott a kiadó azzal, hogy kiállítja a résztvevők munkáit. Egy hónapig megtekinthetőek lesznek az oldalak, ráadásul a sajtó is beszámol róla! Kicsit ijesztő, de azért nagyszerű dolog ez, hiszen így olyanokhoz is elér a scrapbook üzenete, akik eddig nem is hallottak róla. Tekintsetek magatokra jószolgálati nagykövetként!

Az álmok (...) ugyanolyan hatással vannak ránk, mint ha valóban megtörténnének. Ha rosszat álmodunk, verejtékezve és remegve ébredünk. (...) Mi van akkor, ha azt mondanám neked, hogy most is csak álmodsz, bár te nagyon is valóságosnak érzed? Hiszen álmaidban teljesen háttérbe szorul a való világ, nem? Mintha csak árnyéka lenne a láthatatlan világnak. És ez a láthatatlan világ az igazi varázslat forrása. Míg alszol, valaki füledbe súghatja, hogy miket álmodj.
Michael Gruber

Álmaink rejtett titkaink hordozói. Minden mese egy rejtekhely. A fantázia köntösébe burkolt, életbevágóan fontos titok.
Eginald Schlattner

Én mindig először megszagolom a könyvet, beszívom a képeket és a betűket, aztán úgy érzem: én vagyok a mese és a könyv az olvasó.
Ágai Ágnes

Ne kösd le képzeleted szárnyait! Merj repülni, és merj örülni az agyadban megszülető minden bizarr, lángoló gondolatnak!
Szepes Mária

Mindig is az volt a leghőbb kívánságom: bár látnék egyszer valóra válni egy tündérmesét. És most benne élek egy igazi tündérmesében. Már-már azt képzelem, magam is tündér vagyok, egy intésemre azzá változik bármi, amivé változtatni akarom.
Frances Hodgson Burnett

Bámulatos dolog ez a zsírkréta. Némi kőolajalapú viasz, festék, kötőanyag - igazán nem nagy dolog, egészen addig, amíg hozzá nem adjuk a képze­letet.
Robert Fulghum

A lelked nehéz, az életed is nehéz, de fölfedezed, hogy szárnyaid vannak! Lassan megrebbented őket, elkezded mozgatni, egyre gyorsabban, és merészebben mozgatni - és fölszállsz! És elhagyod a földet, mocsarat, és minden bánatot, gondot, nehézséget. És szállsz! Repülsz! Tiéd a kék ég. És a csillagos ég. A végtelenség... Nem köt semmi. Sem a saját lelked, sem egy vesztébe rohanó világ, sem egy beteg társadalom gondja. Szabad vagyok - ez öröm. És ami még csodálatosabb érzés: végre hazataláltál!
Müller Péter

Remélem, október 23-ig még sok szép alkotással megörvendeztettek minket és a nagyközönséget! Alkossatok sokat a hosszú hétvégén!!! 

6 megjegyzés:

Eszter(beszteri) írta...

Amit láttatni engedsz, az csodaszép, Janka! És milyen jó, hogy idézeteket is osztottál meg!!!!!! :)

Budaházi Brigitta írta...

Nagyon tetszik nekem is, amit láttatni engedsz a kihívásra készített munkádból. Olyan intelligensen, szofisztikáltan álltál a feladathoz, ahogy mindenhez szoktál, Janka. Tetszik a bejegyzésed, a kiválasztott idézetek, s főként, ahogy megfogalmaztad a kihívás értelmét. Köszönöm.

Katie írta...

Gyönyörű az oldal, ez már abból a pár kis betekintőből is kiderül :) Nagyon örülök, hogy megmutattál valamit belőle, mert ez engem is ösztönöz, hogy benevezzek és hogy tudatosítsam magamban, nem az a feltétel, hogy mindenki fantasy oldalt készítsen. Elég egy kivételesen meseszép 2Ds alkotás is :D

Annamari írta...

Ó, de szép oldal, ez már így is látszik!!! Először én is megijedtem...a fantasy miatt! Picit gondolkodtam és rájöttem, hogy lehet ezt máshogy is értelmezni és végül egy totál "meriennes" oldal született meg (szerintem). :) Szép hétvégét!

Gabi írta...

Jól látom a kukucskából, hogy olvasod szorgalmasan a könyvet ? :-) Na de ez majd nemsokára kiderül. Gyönyörű idézeteket választottál - el is mentem magamnak őket, és biztosan fel fogok használni majd belőlük. Sajnos erről a kihívásról időhiányban biztosan lemaradok - kár ... Szép (alkotós) hétvégét !

Margó írta...

Ugyan nem olvastam még a könyvet, de minden mást, amit a felhívás kapcsán találtam:-) A videók zenei hangulatát is nagyon élvezem. ... és már készülőben van az oldalam (szeretném legkésőbb holnap feltölteni:-)))), amin ez a számomra kedves kék szín is megtalálható!! .. és a lelkemnek szóló idézetet is megtaláltam Nálad is:-) Ezt külön köszönöm!
Izgatottan várom, hogy az oldalad is majd láthassam!:-)